Pakkausmerkinnät

Tulkitse päiväysmerkintä oikein

Kosmetiikkatuotteiden pakkaus- ja varsinkin päiväysmerkinnät herättävät usein kysymyksiä. Kuluttajat ovat elintarvikkeiden päiväysten myötä tottuneet lukemaan tuotteessa olevan päiväyksen viimeiseksi käyttöpäiväksi. Kosmetiikkatuotteen päiväysmerkintä voi sen sijaan tarkoittaa jotain aivan muuta.

Kosmetiikkalainsäädäntö edellyttää kosmetiikkatuotteen pakkausmerkinnöistä selviävän, kuinka kauan tuote säilyy. Sim Sensitive -tuotteiden päiväysmerkinnöissä noudatetaan koko EU:n alueen käsittävää kosmetiikka-asetusta (N:o 1223/2009), jolloin tuotteessa tulee ilmetä sen vähimmäissäilyvyysaika.

Koska shampoiden, hoitoaineiden ja muotoilutuotteiden vähimmäissäilyvyysaika on pääsääntöisesti yli 30 kuukautta, merkitään Sim Sensitive -tuotteet PAO-merkinnällä. (Period After Opening).

Avatun rasian muotoisessa symbolissa lukee tuotteen säilyvyys avaamisen jälkeen kuukausina. M-kirjain tarkoittaa englanninkielistä sanaa Month, eli kuukausi.

Päiväysmerkintä Sim Sensitive -tuotteissa tarkoittaa tuotteen valmistuspäivää. Tuote säilyy tämn päivämäärän jälkeen avaamattomana vähintään 30 kuukautta.

Tuote säilyy ainakin ilmoitetun ajan, mutta saattaa säilytyksestä riippuen pysyä täysin käyttökelpoisena myös pitemmän ajan. Mitään kosmetiikkatuotetta ei kannata säilyttää liian lämpimässä, kosteassa tai valoisassa paikassa. Jäätymistä tai suuria lämpötilavaihteluja tulee välttää. Tuotteet, joissa on valmiina pumppu, säilyvät erityisen hyvin, koska tuotteiden sisältö ei joudu tekemisiin ilman tai käyttäjän käsistä tulevien mikrobien kanssa.