Kuva

8 faktaa hiusten metallikertymistä ja syväpuhdistamisesta


Yleisimmät syyt metallikertymiin
Yleisin syy on vesi. Hiuksiin kertyy toki ilmansaasteitakin, mutta veden mukana hiuksiin tulee mm. kuparia, rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja klooria. Ajan saatossa metalliset vesiputket kuluvat ja pesu toisensa jälkeen kerryttää metallihiukkasia hiuksiin. Kaivovedessä metalleja voi olla runsaastikin.

Metallikertymät näkyvät hiuksissa eri tavoin
Usein luullaan, että metallikertymät näkyvät vain värjätyissä tai vaalennetuissa hiuksissa, mutta metalleja kertyy myös luonnolliseen, värjäämättömään hiukseen. Hiuksissa olevien metallien määrään vaikuttaa toki hiusten kunto ja huokoisuus. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että mitä huokoisempi hius on, sitä enemmän siihen kertyy metallia. Myös hentolaatuinen hius imee yleensä enemmän metalleja.  Hiukset, joissa on metallikertymää, voivat tuntua kovalta ja tuoksua metalliselta tai tunkkaiselta. Tämän huomaa helposti föönauksen yhteydessä. Hiukset myös takkuuntuvat helpommin. Vaaleissa hiuksissa luonnottoman keltainen sävy tai vihertäminen ovat yleensä varmoja merkkejä veden metallisuudesta. Tummiksi värjätyissä hiuksissa hiusväri yleensä muuttuu sameammaksi ja hiusten kiilto on kadonnut. Punaiset ja kuparin sävyiset hiukset puolestaan menettävät nopeasti hehkunsa.

Metallikertymien vaikutukset hiuksiin ja värjäyksiin
Metallikertymät pitää saada hiuksista pois, sillä pidemmän päälle kertymät vaurioittavat hiusta ja hius katkeaa helpommin. Metallit tuovat myös omat haasteensa värjäystilanteisiin. Metallit reagoivat väri- ja vaalennuskäsittelyiden aikana, mikä voi aiheuttaa epätasaisia värjäystuloksia, värin lopputulos voi olla aivan toinen, mitä piti ja pahimmillaan hiukset voivat jopa katketa käsittelyn aikana.

Syväpuhdistava shampoo ei poista automaattisesti metalleja
Kaikki syväpuhdistavat shampoot eivät poista metallikertymiä hiuksista, vaan metallinpoistoa varten on omat erikoistuotteensa. Hajusteettoman DS-sarjan tuotevalikoimasta löytyy tuotteet, jotka sekä poistavat metallikertymät että syväpuhdistavat hiukset ja hiuspohjan.

Myös muotoilutuotteet rasittavat hiuksia ja hiuspohjaa
Hiuksiin ja hiuspohjaan kertyy talia sekä muotoilutuotteiden jäämiä. Erityisesti tyvialueella käytettävät tuotteet, kuten kuivashampoo, rasittavat hiusten lisäksi myös hiuspohjaa. Jos hiusta ja hiuspohjaa ei puhdisteta syväpuhdistavalla shampoolla, kertynyt lika pahimmillaan hidastaa tai jopa estää terveen hiuksen kasvun. Lika voi aiheuttaa myös hiuspohjan ärtymistä ja kutinaa.

Säännöllinen syväpuhdistus
Syväpuhdistuksen tarve riippuu pitkälti hiustyypistä, hiusten kunnosta sekä siitä, miten paljon hiuksiin kertyy metallia ja kuinka paljon muotoilutuotteita hiuksissa käytetään. Jos muotoilutuotteita käytetään paljon tai vesi on metallipitoista, syväpuhdistusta suositellaan kerran viikossa. Muutoin syväpuhdistus tulisi tehdä 2–3 viikon välein.   

Metallinpoiston ja syväpuhdistuksen edut
Laadukkaat syväpuhdistavat ja metalleja poistavat tuotteet eivät rasita hiusta, vaan pikemminkin päinvastoin. Käsittelyn jälkeen hiukset tuntuvat silkkisen pehmeiltä ja elastisilta, hiusten sävy on kirkkaampi, ne eivät takkuunnu yhtä helposti ja hiuksista tulee kauniin kiiltävät.